Kleur in je interieur, wat past bij jouw persoonlijkheid?


De inrichting van een huis is voor iedereen anders. De een houdt van rust en natuurlijke kleuren, de ander kiest voor felle kleuren en opvallende items. Maar wat zegt de kleur van je interieur en wat past bij jouw persoonlijkheid?

Kleur in je interieur, woonkamer

Kleur brengt sfeer

Kleuren brengen direct een bepaalde sfeer met zich mee, dat ze invloed hebben op onze stemming is zelfs wetenschappelijk bewezen. Zo kun je veel over mensen te weten komen wanneer je let op de kleuren die terugkomen in het huis of die ze over het algemeen vaak dragen.

Wat zegt een kleur over jou?

Elke kleur heeft meerdere betekenissen, hieronder vind je een aantal kenmerken van de meest voorkomende kleuren.

Geel : optimisme, positiviteit en een gezond zelfbeeld
Blauw : rust, ontspanning en creativiteit
Groen : vertrouwen, balans en harmonie
Rood : motivatie, energie en passie
Oranje : vooruitstrevend, gezellig en intelligent
Roze : zorgzaam, liefdevol en gevoelig
Wit : eenvoud, vrijheid en onafhankelijkheid
Zwart : kracht, bescherming en mysterieus

Creëer de juiste sfeer

De kenmerken van een kleur kunnen aan je persoonlijkheid worden gekoppeld maar spelen ook een belangrijke rol bij de inrichting van je huis. Een kleine wijziging met kleur heeft vaak positieve gevolgen voor de sfeer maar belangrijk om te weten is dat elke kleur veel verschillende nuances heeft. Neem de kleur blauw, er zijn heel wat opties om je muren te schilderen in deze kleur: donkerblauw, lichtblauw, marineblauw, azuurblauw en turquoise. Iedere blauwtint zorgt voor een ander effect, met donkerblauw creëer je een mysterieus effect terwijl turquoise zorgt voor frisheid in je interieur. Welke kleur je ook kiest, het is belangrijk om een prettige balans te creëren welke de behoefte ondersteunen die jij wilt bereiken.

Hoe pas je dit toe in de praktijk?

Uiteraard hoef je niet meteen je hele interieur drastisch te gaan veranderen, vaak heb je met een likje verf en wat leuke accessoires al snel resultaat. Ik geef je graag een aantal voorbeelden over het effect van kleur in je interieur.
Kies voor tegenhangers in je interieur
Ben jij een ‘rood type’ met veel energie en altijd druk bezig met van alles? Dan heb je in je interieur behoefte aan een tegenhanger, namelijk de kleur blauw. Wanneer je de kleur lichtblauw op de muur brengt, creëer je rust en een gevoel van ontspanning. Om extra rust in je woning te creëren zonder dat het te “saai” wordt, voeg je accessoires in groene tinten toe. Deze zorgen niet alleen voor extra kleur, maar brengen de balans en harmonie in je interieur. Planten zijn de perfecte groene accessoires en brengen de harmonie in je leven.
Creëer een rustige haven voor je kind
Kinderen hebben volop energie en zijn de hele dag bezig met het beleven van avonturen. Ouders kiezen vaak voor een gezellige kinderkamer met veel kleur en vrolijkheid. Natuurlijk is dit leuk, alleen onze tip, zorg dat de basis rustig is. Kies daarom voor ‘zachte’ kleuren zoals lichtroze, lichtblauw of lichtgroen op de wanden en pas lichte kleuren (wit, eikenhout e.d.) als meubilair toe. Dit brengt rust in het leven van een kind, waardoor hun kamer hun veilige haven wordt waar ze tot rust kunnen komen. Wil je graag een actieve zone in hun kamer creëren om je kind te motiveren aan de gang te gaan? Leg in deze zone een speelgoeddoos neer met gekleurd speelgoed. Het speelgoed trekt hun aandacht en zorgt dat ze actief worden. Wil je juist dat ze rust ervaren? Dan sluit je simpelweg de doos.
Verminderde eetlust? Voeg rood toe!
Heb je een verminderde eetlust en wil je er voor zorgen dat je eetlust opgewekt wordt? Kies dan voor de kleuren: geel, oranje en rood. Geel werkt in op het metabolisme: een ideale kleur dus om op de accentmuur te verven. Verder is geel zonnig, geeft energie en zorgt voor een gelukzalig gevoel. Oranje draagt tevens ook bij aan dat zonnige, gezellige gevoel. De derde kleur, rood, geeft een stimulerend effect, zorgt voor doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Het is overigens ook een passionele kleur die “eruit springt”. Een rode keuken is niet alleen gewaagd, maar zorgt er voor dat de bereidingstijd van maaltijden korter is dan in een witte keuken. Weerhoudt echter rode borden op de keukentafel, die verzorgen namelijk voor een verminderde eetlust. Onze hersenen refereren dit aan “bedorven eten” waardoor onze eetlust als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Meer informatie over kleur in je interieur?

Wil je meer weten over kleur in je interieur? Wil je meer sfeer in je huiskamer, keuken, gang of slaapkamer? Een paar kleine aanpassingen hebben al snel een groot resultaat.
Ik help je graag verder!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *